“Forse stijging coaches” zo kopte RTL-Z begin juni 2019. Voor werkelijk alles kun je tegenwoordig een coach inschakelen. En het worden er steeds meer. Het aantal bedrijven met coaches is in vijf jaar tijd bijna verdubbeld naar 63.000 coaches. “Er wordt zoveel misbruik gemaakt van het woord coach, dat gekwalificeerde coaches inmiddels beducht zijn voor het gebruik van dat woord”, zegt Miriam Oude Wolbers, bestuurslid bij beroepsorganisatie NOBCO. Coachen is als thema de laatste jaren ongemeen populair en heeft zodoende een grote aantrekkingskracht op allerhande lieden die er een graantje van mee willen pikken. Coach is een vrij beroep. Iedereen kan een bordje op zijn deur laten spijkeren met ‘coach’ erop. Dat gebeurt dan ook massaal. Bij de professionaliteit van vele van deze ‘coaches’ kun je grote vraagtekens zetten.

Er zijn echter ook lichtpuntjes. Begin dit jaar heeft de Associatie voor Coaching uit Aarle-Rixtel voor haar opleiding ‘Certified Professional Coaching’ de European Quality Award (EQA) erkenning gekregen van de European Mentoring & Coaching Council (Nobco/EMCC). De Nobco/EMCC is naast de International Coach Federation (ICF) wereldwijd een toonaangevende organisatie in de kwaliteitsbewaking van coaches en coachopleiders. Voor de EQA erkenning die de Associatie voor Coaching nu gekregen heeft voor haar opleiding ‘Certified Professional Coaching’ moet men een zeer zware selectie doorlopen. Nog niet eerder wist een Nederlands bedrijf met een zelf ontwikkelde opleiding deze EQA erkenning op zowel foundation, practitioner als senior practitioner niveau in één keer te behalen. De Associatie voor Coaching is het gelukt.

De opleiding ‘Certified Professional Coach’ is in twintig jaar tijd uitontwikkeld tot een professionele standaard voor de professional coach. Met de EQA erkenning is het Certified Professional Coach programma naast ICF ook EMCC erkent en kunnen de deelnemers kiezen bij welke beroepsvereniging ze hun credential halen.

EIA: European Individual Assessment

De Nobco/EMCC hanteert 4 EIA niveaus te weten Foundation, Practitioner, Senior Practitioner en Master Practitioner. Wij hebben voor de eerste 3 niveaus de EQA erkenning bij Nobco/EMCC behaald. Met het behalen van je diploma is het mogelijk om met voldoende praktijkuren in aanmerking te komen voor je EIA credential

 

Recommended Posts