Binnencirkel - Professionaliseren
Wat is mooier dan als coach steeds beter te worden in je vak?
Om als coach ‘professioneel’ te blijven dien je je coachende vaardigheden te onderhouden en verder te ontwikkelen. Juist daarvoor heeft de Associatie voor Coaching de Binnencirkel in het leven geroepen.
De Binnencirkel is een platform van goed opgeleide coaches met wie je samen aan de slag kunt om je eigen vaardigheden te vergroten, nieuwe kennis op te doen, te sparren, te netwerken en waar je een bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling van het vak van de coach. Sluit je aan bij de Binnencirkel als je het coachen een warm hart toedraagt en met passie je vak wilt uitoefenen.
Programma Binnencirkel 2021:
Het stellen van doelen is een krachtig proces om een coachee goed na te laten denken over zijn/haar ideale toekomst en het motiveert om de visie op deze toekomst om te zetten in werkelijkheid. Het zet een coachee in de actie-modus, er ontstaat positieve energie en het geeft zelfvertrouwen.
De traditionele manier van doelenstellen concentreert zich voornamelijk op onze linkerhersenhelft; rationele overwegingen die ons door veelvuldige herhaling in beweging moeten zetten. Dit blijkt helaas in praktijk weinig effectief. Bovendien maakt het rationele doelenstellen weinig indruk op ons onderbewustzijn. Onderzoek toont aan dat 95% van ons gedrag onbewust gestuurd wordt, slechts 5% is bewust gekozen gedrag. GoalMapping heeft een impact op zowel de linker- als de rechterhersenhelft door het combineren van gedachten, woorden, emoties, plaatjes en symbolen met als gevolg een positieve invloed op ons bewuste én onbewuste gedrag in de richting ons van tevoren bepaalde doel. GoalMapping is een bewezen manier om de vraag achter de vraag duidelijk te krijgen; wat wil een coachee echt? En hoe gaat een coachee het inzicht dat is verkregen tijdens een sessie ook daadwerkelijk gebruiken? Met deze methodiek verbetert de coach de motivatie, de focus en de prestaties van de coachee.
Na een inleidende presentatie over GoalMapping (inclusief wat biologie over de werking van onze hersenen) leert de coach aan welke voorwaarden een doel moet voldoen om daadwerkelijk de juiste impact te hebben – en dat gaat verder dan het ‘smart’ maken van een doel. De coach gaat een eigen GoalMap maken die zal worden besproken en ook worden uitgewerkt; leren door ervaren. De workshop is volgens eerdere feedback: leerzaam, afwisselend, ontspannen, gezellig, motiverend, nuchter maar heel diepgaand, professioneel, ervaringsgericht, toepasbaar. We richten ons op Dromen -> Doel -> Doen!
Yvonne Raaijmakers
Yvonne heeft een achterg
Yvonne is opgeleid tot vitaliteitscoach, life coach, loopbaancoach, paardencoach (EAC), natuurcoach, RET therapeut, orthomoleculair therapeut en gewichtsconsulent.
Beroepsmatig aangesloten bij: NOBCO, EMCC, CAT, KREAC en PuurGezond.
Waarin verschilt outdoor life coaching van andere vormen van coaching en welke rol spelen werkvormen daarin? Het gebruik van de omgeving als derde aanwezige element is typerend voor outdoor life coaching en maakt de inzet van speciale outdoor werkvormen belangrijk. In het woord om-geving zit de essentie van outdoor life coaching. Alles om je heen is bruikbaar en geeft voortdurend inzicht en inspiratie. Deze omgeving is feitelijk de natuur en deze helpt ons om weer dichter bij onze eigen natuur te komen. De omgeving is als het ware een spiegel van het innerlijk dus alles om je heen draagt bij aan het proces van coaching.
Wandelen is bovendien belangrijk om in het hier-en-nu te komen, het heeft een rustgevend effect en door het lichaam daadwerkelijk in beweging te brengen, komen gedachten, gevoelens en energie in beweging en worden de hersenen anders geprikkeld.
Tijdens deze buitensessie ontdek je hoe je als coach de symboliek van de omgeving voortdurend bij je coachingsproces kunt betrekken en wat het effect is als je zowel jezelf als de coachee letterlijk en figuurlijk in een andere omgeving plaatst. Kortom: een bijzondere ontdekkingstocht waarin we elkaar gaan onderzoeken en inspireren!
Noortje van den Elsen
Ik ben gecertificeerd Outdoor Life Coach (ATMA), Noloc erkend loopbaanprofessional. In 2020 heb ik, samen met een HR professional uit mijn netwerk een nieuw concept in de markt gezet onder de naam ‘TalentRijker’ gericht op het zichtbaar maken van verborgen talent bij (MKB) organisaties.
Vanuit het systemisch werken maken we patronen en dynamieken zichtbaar. Doordat deze zichtbaar “op tafel” komen is het gemakkelijker om de relatie die de coachee heeft met het thema te bespreken en te onderzoeken. Verandering en beweging komen echter pas ná aanvaarding van alles wat in het nu aanwezig is. We werken vanuit die invalshoek vooral in eerste instantie aan het vergroten van de aanvaarding vanuit de coachee zelf. Daar waar de coachee vaak in gevecht is met datgene wat hij/zij wil veranderen gaan wij als begeleider juist daar de relatie mee aan door te werken met tafelopstellingen.
We kijken vervolgens vanuit 4 “brillen” naar het systeem van onze klant. Deze 4 brillen zijn: Insluiten, Ordening, Wederkerigheid en Bestemming.
Van hieruit stellen wij systemische vragen als: Waar worden mensen en gebeurtenissen buitengesloten? Hoe zit het met de ordening? Staat iedereen op zijn of haar eigen plek? Het zijn vragen die op een diepe laag in het systeem werken en waardoor de coachee richtingaanwijzers ontvangt om patronen te doorbreken en andere keuzes te maken.
Nicki van Heugten
Haar coachings- en trainingsbureau “Ja tegen Nu” is hiernaast ook een erkend opleidingsinstituut van waaruit zij andere coaches opleidt in systemische interventies. De trainingen “Tafelopstellingen in één dag”, “Systemisch werken met Teams”, “Vloerankers & Rituelen” en de 2 jarige opleiding “Leergang Systeem Opsteller” zijn stuk voor stuk drukbezochte trainingen en opleidingen.
In deze workshop introduceren we het nieuwe competentie model van de ICF en gaan we actief aan de slag om met deze competenties te oefenen. We ontdekken de verschillen en overeenkomsten en ontwerpen actief (nieuw) gedrag waarmee we deze nieuwe competenties (willen) vormgeven in onze toekomstige coachgesprekken.
Sinds 1998 hebben de huidige coach competenties van de ICF een stevig fundament gecreëerd voor het vakgebied coachen. Tot op de dag van vandaag worden alle accreditatie-, en certificeringsprocessen, om professioneel coach te worden bij de ICF, getoetst tegen deze core competenties. In ons professioneel vakgebied wordt regelmatig het competentie model gereviewed om ervoor te zorgen dat hij aan blijft sluiten bij de huidige professionele coach praktijk.
De afgelopen jaren zijn ruim 1.300 coaches van over de hele wereld bezig geweest met het reviewen van dit competentie model. De coaches vertegenwoordigen een brede diversiteit aan coach disciplines, achtergronden, coach stijlen en certificeringsniveaus. Dit heeft geleid tot een simpeler, meer gestroomlijnd en consistent Competentie model waar we in deze workshop mee gaan werken.
Charles Ruiters
Dirk Verhoeven
- De Binnencirkel is een platform waar professionele coaches met elkaar leren en werken met als doel hun professionaliteit te vergroten.
- Een belangrijk doel is jouw persoonlijke ontwikkeling als coach: in de Binnencirkel kom je collega’s van niveau tegen met wie je kunt sparren en intervisie kunt hebben, met wie je kunt oefenen en kunt netwerken.
- Je kunt ondersteuning krijgen voor het realiseren van een erkenning bij de beroepsvereniging (ICF – EMCC).
- Coaches in de Binnencirkel willen het coachingsvak naar een steeds hoger niveau ontwikkelen en dat kan alleen vanuit de alledaagse praktijk. Jouw praktijk bijvoorbeeld.
De Binnencirkel is bedoeld voor actieve coaches met hart voor het vak. Lidmaatschap staat open voor professionele coaches die:
- Afgestudeerd zijn aan een coach-opleiding zoals bv. de CPC-opleiding
- Gecertificeerd zijn als coach op ACC/PCC/MCC-niveau bij ICF
- Gecertificeerd zijn als coach als Practitioner/Senior Practitioner of Master Practitioner bij Nobco/EMCC
- Gecertificeerd zijn via een andere beroepsorganisatie
- Binnen een afzienbare tijd (2 jaar) een credential/registratie willen gaan realiseren
Persoonlijke Educatieve & Certified Coach Education Units (PE/CCEU)
Voor heraccreditatie bij zowel de ICF als de Nobco/EMCC zijn professionaliseringspunten nodig. Voor dit programma ontvang je na deelname de volgende punten:
- ICF: 24 CCEU (21 Core Competencies & 3 Resource Development)
- Nobco/EMCC: 24 PE uren
- CCEU & PE uren voor (her)accreditatie
- De inspiratiebron voor potentiele ontwikkeling
- Omdat leren nooit stopt
- Pionier in resultaatgericht coachen!
- Dé wegwijzer in coachland