Binnencirkel - Professionaliseren

Wat is mooier dan als coach steeds beter te worden in je vak?

Om als coach ‘professioneel’ te blijven dien je je coachende vaardigheden te onderhouden en verder te ontwikkelen. Juist daarvoor heeft de Associatie voor Coaching de Binnencirkel in het leven geroepen.
De Binnencirkel is een platform van goed opgeleide coaches met wie je samen aan de slag kunt om je eigen vaardigheden te vergroten, nieuwe kennis op te doen, te sparren, te netwerken en waar je een bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling van het vak van de coach. Sluit je aan bij de Binnencirkel als je het coachen een warm hart toedraagt en met passie je vak wilt uitoefenen.

 

Programma 2020:

 

In deze workshop gebruiken we de stem als middel om spelenderwijs met authenticiteit, kracht, verbinding en zichtbaarheid bezig te zijn. Er is weinig persoonlijker dan je eigen stem. Je stem is jouw geluid en is verbonden met je adem en je lijf. Het is daarnaast een belangrijk middel in contact met de ander. Het biedt dus enorm veel mogelijkheden voor verdieping.
Deze workshop neemt jullie mee van zingen, tot spreken en van ademhaling tot lichaamsbewustzijn. Alles met als doel om jouw stem en jezelf te ervaren, onderzoeken en herontdekken.

De workshop wordt gegeven door Lotte Verhoeven. Zij heeft haar bachelor Klinische Psychologie behaald en heeft vervolgens een zang en theater opleiding aan het Conservatorium, de opleiding tot Stembevrijder aan de Academie voor Stembevrijding en een opleiding tot Coach aan de Associatie voor Coaching gevolgd.
Ze is werkzaam als Trainer, Coach en Zangeres.
Voor meer informatie kun je kijken op: www.lotcoaching.nl of www.oeec.nl.

Review:
Voor een jaarlijkse bijscholing met een groep trainers hebben wij de workshop ‘Je stem, je instrument’ mogen ontvangen van Lotte. De afstemming verliep vlekkeloos en de uitvoering was echt een gave ervaring. Lotte is als trainer heel authentiek, relaxed en speels. Ze biedt de veiligheid en nodigt uit om uit je comfortzone te stappen. Alles wat we wilden in een workshop kwam er in terug: een stukje theorie, lekker fysiek bezig zijn, verbinding met elkaar, kijken naar je eigen thema’s, ook een beetje spannend en lekker speels. Iedereen heeft zijn of haar eigen kwetsbare geluid laten horen. Super leerzaam en leuk en ik gun het iedereen om een keer mee te maken.
Anique van Eijk – Effectory

Waarom zou je nog iets anders willen?
Provocatieve communiceren/coachen is een (h)eerlijke, frisse en onorthodoxe manier van communiceren/coachen. De coach plaagt en daagt uit en heeft daar zichtbaar plezier in. Hij zegt wat hij denkt. Een provocatieve coach weet je als geen ander op ludieke wijze weer in beweging te brengen. Met als eindresultaat: acceptatie en/of motivatie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van:
Warmte en respect, de basis voor contact tussen coach en cliënt.
Humor, dit bevordert relativering en ontlading.
Uitdaging, dit bevordert het loslaten van belemmerende gedachten- en gedragspatronen.

Door deze zo te mixen is er al snel een veilige basis waarin geen onderwerp onbesproken hoeft te blijven.
Het durven lachen om jezelf werkt heel bevrijdend en is daardoor zeer relativerend en motiverend. Humor inzetten om te leren omgaan met het onaangename.
Deze ochtend gaan we praktisch oefenen met drie provocatieve interventies. Meteen toepasbaar, als je durft tenminste….

Bregje Bullens
Ik heb geprobeerd om met een rechtenstudie een topadvocaat te worden, om vervolgens via de Toneelschool te ontdekken dat ik het leuk vind om me te verplaatsen in een ander, om er later toch achter te komen dat er niets zo leuk is om mensen naar zichzelf te laten kijken. Ik heb een grote fascinatie voor het menselijk gedrag. Ik ben altijd op zoek naar de beweegredenen van mensen. Ik sta bekend als plaaggeest, dramaqueen en iemand die mensen weet te raken. Provoceren vanuit speelsheid, warmte en humor zijn voor mij een tweede natuur. De combinatie van dit heeft geresulteerd in het volgende: een advocaat van de duivel, de gespeelde onschuld, de provo¬catieve coach, voor een ieder die het aandurft…

Mijn bedrijf richt zich op het bieden van provocatieve (team)coaching – en advisering, gericht op verander-, verbeter- en professionaliseringstrajecten.
Daarnaast geef ik opleidingen en trainingen in provocatief coachen en communiceren. Het Provocatief Persoonlijk Leiderschapsprogramma© is daar een voorbeeld van.
Mijn missie is om Nederland mentaal gezond te maken!
Ik ben opgeleid en erkend door Jaap Hollander en Jeffrey Wijnberg, grondleggers van de provocatieve therapie in Nederland.

Deze dag laten we jullie kennismaken met 2 werkmethodes: ‘De wereld van Verschil’ (Mapstell) en de Roos van Leary (praktijktraining met een spel van Leary). De eerste gaat over gedrag, de tweede over communicatiestijlen.

Wereld van Verschil
In de miniworkshop over gedrag neemt Ton de Rooij ons mee in ‘De Wereld van Verschil’. Je zet je gedrag letterlijk fysiek op een wereldkaart, alleen is die kaart een andere dan we gewend zijn.
Gedrag bepaald in belangrijke mate de kwaliteit van samenwerken en samenzijn. En jij bent degene die verantwoordelijk is voor jouw gedrag. Toch? Natuurlijk zijn er heel veel aspecten die aanleiding zijn voor bepaald gedrag, maar jij bepaalt. Dan is het mooi om op een heel speelse fysieke manier te ontdekken hoe dat eruitziet, wat je ermee kunt en hoe jij degene kunt zijn die verandering in gang zet. Het helpt jezelf en het helpt anderen. Samen kom je verder; naar een begripvolle wereld.
De kaart heet “De Wereld van Verschil’, de methodiek noemen we MapsTell. De kaart vertelt het je als het ware, en dat is ook zo. Een methodiek die enkele jaren geleden in Engeland is ontwikkeld en die via Nederland voet aan vaste wal krijgt in Europa. MapsTell is een afgeleide van het DISC-model.
De namen van de steden, bergen en rivieren in deze wereld, vertellen van alles over de verschillen in gedrag. De kaart nodigt uit om op ontdekking te gaan naar eigen gedrag en om in de wereld van een ander te stappen. Een heel eigentijdse, positieve en impactvolle methode. Die o.a. mooie mogelijkheden biedt in persoonlijke ontwikkeling, samen doelstellingen behalen of het letterlijk in kaart brengen van leiderschapsstijlen.

De Roos van Leary
Over de miniworkshop communicatiestijlen: Heb jij ook ooit klem gezeten om de ‘lieve vrede’ te bewaren? Je wil wel samenwerken, maar door die ene collega lukt het niet? Je hebt behoefte aan erkenning, maar krijgt die waardering nooit?
De eerste druk van het boek ‘Beïnvloed anderen, begin bij jezelf’ is door Bert van Dijke in 2000 uitgegeven, uit enthousiasme over de Roos van Leary. Hij heeft de Roos ingedeeld in praktische typeringen. Ben jij bv. vooral een leider, een helper, een stille, een volger of een opstandige? Ben jij iemand die graag alleen werkt of ben je meer van het samen-doen?
Met deze communicatiestijl krijg je inzicht hoe jouw voorkeurscommunicatie is. Tijdens deze workshop oefenen we vooral met de verschillende posities, zodat je ervaart of de Roos van Leary ook voor jou geschikt is om mee verder te gaan.
Een paar weken vooraf ontvang je een voorbereidende opdracht.

Ton de Rooij
Ton werkt als coach, trainer en opsteller. Zijn achtergrond ligt in de bouwwereld, zijn klandizie in het bedrijfsleven. Hij volgde in 2013 zijn CPC-coachopleiding bij de Associatie. Om daarna ook aan de slag te gaan met NLP, mBraining, MapsTell en Systemisch werk. Hij gaat graag samen met anderen op pad om dan vooral te genieten van wat er onderweg is en daarbij flexibel om te gaan met de vooraf gekozen route. Dat is ook zijn werkwijze geworden: meebewegen waar dat meerwaarde oplevert met het einddoel als afsluiting.

Marie-Louise Magis
Marie-Louise Magis is PCC-coach en eigenaar van Flow Laarbeek waar zij mensen leert om anders om te gaan met stress (o.a. Burn-out, Rouw- en verliesbegeleiding en Mindfulness). Op franchisebasis is zij, als trainer/opleider, verbonden aan de Associatie voor Coaching.
Een aantal jaren geleden volgde zij bij Bert van Dijke (directeur/trainer/opleider van Leary Academy) de basistraining om de kracht van de Roos van Leary te ontdekken. Een fantastische ervaring en niet direct gemakkelijk om toe te passen. Het smaakte wel naar meer….
In haar praktijk gebruikt zij de Roos van Leary om coachees de diverse ‘types’ te laten ervaren. Dit geeft vrij snel prachtige, praktische, inzichten.

Met ethiek is het vaak zo’n beetje als met zuurstof. Doorgaans besef je niet eens dat je ‘t inademt. Pas als er iets misgaat in de toevoer merk je dat je naar adem begint te happen. Kan hier ook ergens een raam of deur open?
Als je er eenmaal oog voor krijgt herken je steeds vaker (en beter) ethische dimensies in problemen die we op het eerste gezicht als (inter)persoonlijk, politiek, economisch of organisatorisch (management!) hadden beschouwd. Ook voor coaches is het dus van groot belang om dat ‘ethische oog’ te scherpen. Coaches hebben (gelukkig!) een prima Ethische Gedragscode (NOBCO / EMCC) waarin secuur staat opgeschreven wat eigenlijk vanzelfsprekend is. Je kunt ‘m natuurlijk gewoon voor kennisgeving aannemen, net als die vanzelfsprekende zuurstof in de lucht. Totdat je in je praktijk zomaar ineens op een lastig dilemma stuit.
Dat zou, bij nadere analyse, zomaar eens een moreel dilemma kunnen blijken te zijn. Wat is in zo’n situatie dan de goede houding en de goede handelwijze? Dat is natuurlijk de hamvraag. Maar ja, wat is goed? Tja, daar zeg je zo wat. Is ‘wat hier goed is’ ook niet alleen maar een mening? En dan ook vaak nog verkondigd door iemand met specifieke belangen? Goed voor de één is lang niet altijd ook goed voor de ander. Dus gewoon een kwestie van zoveel hoofden, zoveel zinnen? We leven toch in een moderne, pluriforme samenleving, waarin niemand ‘de waarheid’ in pacht heeft, ook niet met betrekking tot goed en kwaad?
Toch ontkom je er bij zo’n lastig moreel dilemma in je coachpraktijk niet aan om er ook met een ethisch getraind oog naar te kijken). Anders gezegd: om de morele dimensies van het probleem op te sporen en het ethische gesprek te gaan voeren: met je cliënt, misschien ook met je opdrachtgever, maar om te beginnen in elk geval met jezelf. Anders gezegd: probeer op het probleem in te zoomen met het zoeklicht van waarden en normen. Welke waarden zijn hier in het geding? Waar spreken die verschillende waarden elkaar tegen? Welke richtlijnen voor ons handelen (normen) volgen uit die diverse waarden? En met welke handelwijze doe ik uiteindelijk het meeste recht aan mijn cliënt, mijzelf, de situatie en de context?
In deze bijeenkomst zullen we ons om te beginnen een basaal setje ethisch gereedschap eigen maken, om vervolgens daarmee te gaan oefenen op casuïstiek rond ethische dilemma’s uit de praktijk van coaching.

Henk Veltkamp
Henk Veltkamp, theoloog en socioloog, kreeg als geestelijk verzorger in een ziekenhuis steeds meer oog voor de ethische implicaties en dilemma’s van de zorgpraktijk. Hij volgde de postacademische opleiding ‘Ethiek in de Zorg’ en was lid van diverse ethische commissies.
Na zijn pensioen is hij, samen met zijn vrouw, docent aan de opleiding Stervensbegeleiding van Sonnevelt Opleidingen.

Startdatum: dinsdag 11 februari 2020
Cursus is vol

4 Dagen
Aarle-Rixtel
€ 500 p/p
Startdatum: woensdag 10 februari 2021

4 Dagen
Aarle-Rixtel
€ 500 p/p

 • De Binnencirkel is een platform waar professionele coaches met elkaar leren en werken met als doel hun professionaliteit te vergroten.
 • Een belangrijk doel is jouw persoonlijke ontwikkeling als coach: in de Binnencirkel kom je collega’s van niveau tegen met wie je kunt sparren en intervisie kunt hebben, met wie je kunt oefenen en kunt netwerken.
 • Je kunt ondersteuning krijgen voor het realiseren van een erkenning bij de beroepsvereniging (ICF – EMCC).
 • Coaches in de Binnencirkel willen het coachingsvak naar een steeds hoger niveau ontwikkelen en dat kan alleen vanuit de alledaagse praktijk. Jouw praktijk bijvoorbeeld.

De Binnencirkel is bedoeld voor actieve coaches met hart voor het vak. Lidmaatschap staat open voor professionele coaches die:

 • Afgestudeerd zijn aan een coach-opleiding zoals bv. de CPC-opleiding
 • Gecertificeerd zijn als coach op ACC/PCC/MCC-niveau bij ICF
 • Gecertificeerd zijn als coach als Practitioner/Senior Practitioner of Master Practitioner bij Nobco/EMCC
 • Gecertificeerd zijn via een andere beroepsorganisatie
 • Binnen een afzienbare tijd (2 jaar) een credential/registratie willen gaan realiseren

Persoonlijke Educatieve & Certified Coach Education Units (PE/CCEU)

Voor heraccreditatie bij zowel de ICF als de Nobco/EMCC zijn professionaliseringspunten nodig. Voor dit programma ontvang je na deelname de volgende punten:

 • ICF: 19 Core Competence & 5 Resource punten:
 • Nobco/EMCC: 24 PE uren

De Binnencirkel

Uitgebreid Professionaliseren voor Coaches

De Binnencirkel

4 dagen intensief professionaliseren met diverse thematiek en intervisie.
Meer Info

Peer 2 Peer Coaching

Samen oefenen voor Praktijkuren

Peer 2 Peer Coaching

Een half jaar onbeperkt samen oefenen om zo praktijkuren te maken en beter te worden in je vak.
Meer Info

Individuele Coaching

Wordt professioneel begeleid in je vraagstuk

Individuele Coaching

In een aantal gesprekken je resultaten bereiken door professionele begeleiding van onze gecertificeerde Coaches.
Meer Info

Mentoring & Supervisie

Wordt professioneel begeleid in je ontwikkeling als coach

Mentoring en Supervisie

Wil je je naast de opleidingen verder ontwikkelen als coach? Vraag een mentor of supervisie gesprek aan.
Meer Info

Credential Aanvraag

Begeleiding op je individuele credential aanvraag

Credential Aanvraag

Wil je begeleiding in je credential aanvraag voor zowel de Nobco/EMCC als de ICF, klik dan hieronder.
Meer Info