Certified Professional Coach Opleidingen
Als je met mensen werkt, op wat voor manier dan ook, heb je veel baat bij coachvaardigheden. Je kunt die vaardigheden namelijk op een hoop verschillende wijzen inzetten. In onze coaching opleidingen en trainingen staan de coachvaardigheden en coach competenties altijd centraal. Daarnaast werken we ervaringsgericht. Iedereen krijgt de kans om dingen aan te dragen waar ze in hun werk of in hun privéleven tegenaan lopen. En aangezien wij vaak erg gevarieerde groepen hebben qua leeftijd en werkveld, betekent dit dat we een hoop van elkaar kunnen leren!
Professional coaching is vandaag de dag niet meer weg te denken. Het is een vaardigheid, die stap voor stap te leren valt. Met veel oefenen, sparren met andere deelnemers, reflectie op eigen gedrag en vaardigheden, praktijkuren, observatiemomenten, mentoruren, literatuurstudie en intervisie. De totale Certified Professional Coach opleiding bestaat uit twee grote delen, CPC-1 en CPC-2. Deze delen zijn achtereenvolgens of onafhankelijk van elkaar te volgen. De CPC-1 als geheel is ook te volgen in een intensief week programma – de CPC Week. De delen zijn gekoppeld aan de niveaus van coaching zoals ze ook herkend worden in de beroepsorganisaties International Coach Federation (ICF) en NOBCO/EMCC Global.
Hieronder tref je de verschillende Certified Professional Coach opleidingen aan en kun je doorklikken voor meer informatie of je inschrijven voor de opleiding die het beste bij jou past. Wanneer je eerst wil kennismaken met een van onze opleiders en wellicht nog wat vragen beantwoord wil hebben kun je rechts kiezen voor een persoonlijk kennismakingsgesprek of je inschrijven voor een van onze Webinars of Expedities, waar je kennis kunt maken met onze manier van werken en vragen kunt stellen over het coachvak en onze opleidingsaanpak.
- Level 1 & 2 geaccrediteerd door ICF
- EQA geaccrediteerd door NOBCO/EMCC Global
- Kleine groepen (max 10 deelnemers)
- Praktijk- en ervaringsgericht
Professional Coach Week
PROFESSIONAL COACH WEEK
Deel 1 - ACC / Practitioner
PRACTITIONER COACH (ACC)
Deel 2 - PCC / Senior Practitioner
SENIOR PRACTITIONER COACH
Veelgestelde vragen
De Associatie voor Coaching is sinds 1992 de opleider en specialist als het gaat om coachvaardigheden. Wij doen niet anders dan coachopleidingen geven en waren een van de eerste opleiders in Nederland met een ICF accreditatie. Op dit moment zijn we met een ICF en een NOBCO/EMCC Global accreditatie de enige in Nederland die beide accreditaties hebben. We zijn ook een van de weinige instellingen die op PCC en Senior Practitioner een Level 2 en EQA Senior Practitioner opleiding verzorgen.
Daarnaast zijn we zeer praktijk gericht, werken we met echte ontwikkel casuïstiek en niet met bijvoorbeeld rollenspellen of acteurs en zijn al onze trainers minimaal opgeleid op PCC/Senior Practitioner niveau.
Wij vinden coaching echt een vakgebied, een ambacht waarmee we veel impact kunnen veroorzaken in de ontwikkeling van individuen, teams en organisaties en creëren daarmee een continue leeromgeving voor iedereen. Wil je meer lezen over onze visie en missie op coaching en opleiden volg dan deze link.
Coach is een vrij beroep en dat maakt dat je nog steeds ook zonder opleiding en diploma je zelf coach mag noemen. Op dit moment staat de teller van het aantal mensen dat ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel met het woord “Coach” in hun bedrijfsnaam of profilering op meer dan 100.000. Wij denken dat er daarnaast nog eens zo’n 100.000 werknemers intern bij bedrijven zich coach noemen en dat daarmee er ongeveer 200.000 coaches zijn.
Wat we veel horen is dat er veel ervarings deskundigen tussen zitten die zelf iets hebben meegemaakt en daarmee denken anderen hierin professioneel te kunnen begeleiden. Zij gaan echter vaak voorbij aan vele professionele maatstaven van opgeleide en gecertificeerde coaches. Zij die opgeleid zijn volgens competentie sets van erkende beroepsorganisaties als ICF en NOBCO/EMCC Global. Omdat ook bedrijven steeds moeilijker het onderscheid kunnen maken tussen een professionele coach en een niet professionele coach, hebben veel bedrijven steeds meer de eis om ICF of NOBCO gecertificeerde coaches aan zich te willen binden. Zo weten ze in ieder geval dat ze goed opgeleide coaches binnenhalen die naast hun opleiding ook serieus en continue bezig zijn met hun professionele ontwikkeling.
Bij de Associatie voor Coaching kun je een geaccrediteerde opleiding tot coach volgen vanaf € 3950,= exclusief BTW. Er zijn diverse mogelijkheden voor financiering. Zo zijn er vaak bij bedrijven in de CAO afspraken gemaakt over persoonlijke ontwikkelbudgetten of opleidingsbudgetten die je kunt aanvragen en gebruiken om deze opleiding te bekostigen. Daarnaast zijn er voor bedrijven nog allerlei subsidie mogelijkheden om verduurzaming van human capital te verzilveren.
Het is bij ons mogelijk om in termijnen te betalen. Voor het betalen in termijnen brengen wij € 250,= exclusief BTW additionele administratiekosten in rekening.
Het aantal termijnen wordt in overleg vastgesteld. Voor het berekenen van de hoeveelheid termijnmaanden is de stelregel dat de volledige factuur betaald dient te zijn voor de examendatum (Dag 6 van de CPC-Week, Dag 8 van CPC-1 en Dag 9 van CPC-2).
Je ontvangt in het begin 1 factuur met het totaalbedrag (opleidingskosten + additionele administratie kosten) inclusief de termijnbedragen en de termijnafspraken die we hebben gemaakt.
Onze opleidingen zijn allen geaccrediteerd op diverse niveaus van de beroepsverenigingen ICF en NOBCO/EMCC Global. Daarnaast betreffen het allen Post-HBO opleidingen.
De Certified Professional Coach opleiding – Deel 1 en de CPC week zijn geaccrediteerd op Associate Certified Coach (ACC) niveau bij de ICF en zijn op NOBCO/EMCC Global niveau geaccrediteerd als EQA Practitioner opleiding.
De Certified Professional Coach opleiding – Deel 2 is geaccrediteerd op Professional Certified Coach (PCC) niveau bij de ICF en is op NOBCO/EMCC Global niveau geaccrediteerd als EQA Senior Practitioner opleiding.
Alle opleidingen bestaan uit opleidingsdagen en daarnaast een praktijk gedeelte. Je rondt de opleiding af met een succesvol coachgesprek wat door assessoren wordt beoordeeld. Daarnaast maak je van je praktijk deel een uitgebreid reflectief portfolio ter beoordeling van je reflectie vaardigheden.
De opleiding Deel 1 is een opleiding van in totaal 17 dagdelen. Je kunt deze in een week opleiding volgen waarna je je praktijk in een 6-tal maanden vormgeeft en nog twee terugkom opleidingsdagen hebt in deze 6 maanden. In het reguliere CPC-1 traject, volg je deze 17 dagdelen in een tijdsbestek van ongeveer 8 maanden met om de 3-4 weken een opleidingsdag.
Coaching en therapie zijn twee verschillende benaderingen voor het begeleiden van individuen, en er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee:
- Focus: Het belangrijkste verschil tussen coaching en therapie is de focus van de sessies. Therapie is gericht op het onderzoeken en oplossen van emotionele problemen en psychische stoornissen, terwijl coaching gericht is op het bereiken van specifieke doelen en het ontwikkelen van vaardigheden en competenties.
- Tijdspanne: Coaching is meestal korter van duur dan therapie en is gericht op specifieke doelen die binnen een bepaalde tijdsperiode kunnen worden bereikt. Therapie daarentegen kan langer duren en kan gericht zijn op het verkrijgen van inzicht en genezing van dieperliggende emotionele en psychische problemen.
- Rol van de cliënt: In coaching wordt de cliënt gezien als een gelijkwaardige partner die verantwoordelijk is voor het bereiken van zijn of haar doelen. In therapie is de rol van de cliënt vaak passiever en wordt hij of zij gezien als een patiënt die behandeling nodig heeft om te genezen van een stoornis of probleem.
Hoewel er verschillen zijn tussen coaching en therapie, zijn er ook overlappende gebieden, zoals bijvoorbeeld in de domeinen van stressmanagement, leiderschapsontwikkeling en loopbaanbegeleiding. Het is belangrijk om te onthouden dat coaching en therapie twee verschillende benaderingen zijn en dat het belangrijk is om de juiste benadering te kiezen op basis van behoeften en doelen van de cliënt.
Zelfreflectie: Na het afronden van je opleiding ga je aan de slag met het opdoen van zoveel mogelijk ervaring door het voeren van vele coachgesprekken. Middels continue reflectie komen hier ontwikkel doelen uit om jezelf continue te verbeteren als coach.
Professionaliseringsactiviteiten: Voor je accreditatie en her accreditatie zijn Persoonlijke Educatieve punten nodig die je verzameld door professionaliseringsactiviteiten bij te wonen. Wij hebben hier de Binnencirkel activiteit voor bedacht waarin we 4 keer per jaar met afgestudeerde coaches werken aan ieders individuele ontwikkeling. In de ochtend een thema en in de middag intervisie.
Mentoring & Supervisie: Ook bestaat de mogelijkheid om individueel en groeps gewijs supervisie te ondergaan. Hiermee werken we vanuit jouw directe praktijk aan je ontwikkelingen als coach.