Goed nieuws voor coaches in Nederland die zich écht willen onderscheiden!

 

Deze maand kwam Psychologie Magazine met een interessant artikel en antwoorden op de vraag: ‘Wat heb je aan een coach?’ De resultaten van het gehouden onderzoek onder meer dan 500 Nederlanders zijn veelzeggend, verwerkt in een uitgebreid artikel. Zonder nu het hele tevredenheidsonderzoek te gaan herkauwen, willen we daarom een paar hele belangrijke uitkomsten graag uitlichten:

1 op de 5 Nederlanders zoekt op dit moment hulp bij een coach of heeft dat ooit gedaan, maar heeft moeite om een goede coach te vinden in het oerwoud van coachingspraktijken.

Deze markt heeft dus een groot klantpotentieel (22% van de Nederlanders). Het taboe is eraf. Dat biedt perspectief. Je zou zeggen reden te meer om de eerste de beste coachopleiding te gaan volgen en aan de slag te gaan. Toch is het verstandig om hier even pas op de plaats te maken en te anticiperen op hoe je je wilt gaan onderscheiden straks. Want dat blijkt broodnodig gezien de wildgroei aan coaches! De cijfers tonen dat dit aantal de afgelopen 5 jaren met 66% is gestegen naar 63.000 coaches.

Aangezien het nog altijd geen beschermde titel is en dus iedereen een bordje ‘Coach’ op zijn deur kan timmeren, lijkt het niet meer dan logisch dat mensen gewoonweg niet meer weten hoe ze kunnen verifiëren of ze ook werkelijk met een goede coach te maken hebben.

 

Hier begint het échte goede nieuws wat de Associatie betreft. Het onderzoek geeft aan dat erkenning/accreditatie een zeer belangrijk criterium is, wanneer men wil weten of een coach betrouwbaar is:

69% van de nederlanders wil graag duidelijkheid over hoe de coach verantwoording aflegt voor zijn werkwijze, op zichzelf reflecteert en zich blijft professionaliseren.

Cliënten vinden het dus een goed teken wanneer een coach erkend is door de belangrijkste beroepsorganisaties voor coaches, zoals bijvoorbeeld de NOBCO, ICF, EMCC, NOLOC e.a. Of dat deze een EQA-opleiding heeft gevolgd of een EIA-keurmerk heeft. Van een gecertificeerde coach staat immers vast dat hij succesvol een erkende opleiding heeft gevolgd, voldoende werkervaring heeft, aan intervisie doet en erkende bijscholing volgt.

Hier valt nog wel een professionaliseringsslag te maken voor iedereen die als coach ingeschreven staat of dit van plan is. De feiten liggen op tafel: van de 63.000 coachpraktijken zijn er minder dan 5.000 geaccrediteerd door een beroepsorganisatie. Over het waarom hiervan wil de Associatie voor Coaching niet speculeren. Echter met het gegeven in het achterhoofd dat ruim tweederde van de Nederlanders accreditatie wél zeer belangrijk vindt, heb je hier een relevante positioneringskans in handen. Coaches die zich écht willen onderscheiden temidden van de nog steeds groeiende groep collega’s, zorgen ervoor dat ze een erkende opleiding hebben gevolgd!

 

Noot: De Associatie voor Coaching is er trots op dat zij de enige aanbieder in Nederland mag zeggen dat de coachopleiding voor Certified Professional Coach zowel het NOBCO/EMCC als het ICF-keurmerk draagt. Ons Opleidingsportaal biedt een handig overzicht van alle opleidingen binnen ons aanbod.

Het hele artikel van Psychologie Magazine lezen kan hier.

Recommended Posts