Als je popelt om coach te worden, hoe ga je dan verder?
Coach is vooralsnog geen beschermd beroep, dus in principe kun je vandaag nog je eerste coachee gaan zoeken. Maar als je goed wilt worden in je vak en je coachees écht wilt helpen, volg dan een gedegen coaching opleiding. Zo kopte het Psychologie Magazine afgelopen Juni. Wij zijn trots dat wij als opleider aan alle onderstaande voorwaarden voldoen en daarnaast als enige in Nederland de opleidingen Certified Professional Coach zowel door de toonaangevende beroepsorganisaties NOBCO/EMCC als de ICF gecertificeerd hebben.
Een goede opleiding in coaching biedt:
Relevante certificering
Een gedegen coachopleiding is gecertificeerd door een beroepsorganisatie. Nu zijn er nogal wat beroepsorganisaties in coachland. Kies daarom het liefst voor een opleiding die is gecertificeerd door de grootste en belangrijkste. Binnen Nederland is dat NOBCO voor coaches, NOLOC / CMI voor loopbaancoaches en NIP voor psychologen. Internationaal is ICF de toonaangevende beroepsorganisatie.
Veel praktijk
Coachen leer je niet uit de boeken. In theorie is het makkelijk. In de praktijk merk je echter al snel dat geen mens reageert volgens de boekjes. En daar reageer jij ook weer op. Daarom is ervaring opdoen het allerbelangrijkste. Dat betekent: praktijkuren maken tijdens de coaching opleiding, liefst met echte coachees.
Een passende opleider
Coaching is een mensenvak. Daardoor is het extra belangrijk dat je een klik voelt met de opleider. Maak dus van tevoren kennis met hem of haar.
Observatie door de opleider
Door persoonlijke feedback leer je waar je talenten liggen, wat beter kan en wat je valkuilen zijn. In veel opleidingen geven de leerlingen elkaar coaching en feedback. Je leert echter het meest als je met echte coachees werkt en de observatie en feedback komen van de opleider zelf.
Duidelijk lesmateriaal
Een goede opleider onderscheidt zich door duidelijk uit te leggen welke oefening, interventie en welk model je bij welk traject kunt inzetten. Ook is het belangrijk dat wordt aangegeven tot welk niveau van diepgang je kunt gaan, zodat je goed weet waar je grens ligt als coach.
Toepasbaar lesmateriaal
Een theorie kan heel mooi en overtuigend klinken, maar leer je ook om hem toe te passen? Let er op dat de opleiding de theorie zo brengt, dat je deze effectief kunt inzetten in de praktijk.
Een breed aanbod
Veel instituten zijn gespecialiseerd in een specifieke methode. Tenzij je weet wat er te koop is en helemaal overtuigd bent van die ene methode, is het verstandig om eerst goed algemeen te leren coachen. Daarna kun je je specialiseren in een techniek die bij je past.
De juiste sfeer
Elke coachopleiding heeft een andere sfeer en trekt een andere doelgroep aan. Ga eens langs om de sfeer te proeven en kennis te maken met andere deelnemers. Voelt het goed?
Persoonlijke ontwikkeling als bijvangst
Tijdens een coaching opleiding pas je het geleerde toe op jezelf. Je persoonlijke ontwikkeling komt hierdoor altijd in een stroomversnelling. Bij sommige coachopleidingen ligt het accent echter veel meer op persoonlijke ontwikkeling dan op het coachvak. Daar is niets mis mee, maar als je vooral wilt leren coachen, zoek dan een opleiding die persoonlijke ontwikkeling ziet als mooie bijvangst.