Hoe je de kunst van het vragen stellen kunt leren

Het boek ‘De kunst van het vragen stellen’ is een bestseller van auteur Willem Verhoeven (1947). Deze kunst wordt steeds belangrijker. In de wereld van vandaag de dag echter, worden antwoorden vaak belangrijker gevonden dan vragen. We houden er niet zo van om vragen te stellen, want daardoor zouden we weleens twijfelend over kunnen komen en wankelmoedig. Antwoorden daarentegen, geven ons zekerheid ook al is deze zekerheid soms schijn. Met antwoorden worden processen afgesloten en wordt ergens een punt achter gezet. Ook worden acties beëindigd en zaken stilgezet.

 

De kunst van het vragen stellen: omgedraaide rollen

Dit alles geldt niet voor vragen. Ze zetten zaken juist in beweging en zetten aan tot actie. Vragen richten juist de aandacht op een zaak en mobiliseren energie. Vragen zijn dan ook belangrijk ter bevordering van de processen van zelfsturing. Sterker nog, vragen stellen is misschien wel de belangrijkste vaardigheid voor coaches. In plaats van de medewerker die zijn of haar leidinggevende vragen stelt, is het bij effectief coachen precies andersom.

Vragen stellen en goed luisteren

Hierbij is dus niet zozeer de gecoachte aan het werk, maar de coach. De coach is degene die vragen stelt en weet daarna goed te luisteren naar de gecoachte. Daarbij kan een goede coach zijn of haar eigen oplossingsenthousiasme uitstekend in toom houden. De coach richt de aandacht op de gecoachte en zet hem of haar zelf aan het denken. Zo krijg je als coach inzicht in de mate waarin de gecoachte alle aspecten van een bepaald vraagstuk overziet. Ook krijg je als coach beter inzicht in datgene wat de gecoachte zal gaan doen.

Antwoorden in boekvorm in tijdens praktijkuren

Het boek van Willem Verhoeven geeft je antwoorden op de vraag hoe je als coach effectief vragen stellen onder de knie kunt krijgen. Het boek is een bestseller in een oeuvre van meer dan twintig boeken die over coaching en zelfsturing gaan. Daarbij merken we wel op dat je effectief vragen stellen niet alleen uit dit boek kunt leren. Uiteraard horen daar ook veel praktijkuren bij om je meester te maken van deze kunst.