PERSBERICHT

‘Wildgroei aan coaches funest’ was de titel van een artikel in Spits op donderdag 27 januari 2011. Op diezelfde dag had BNR Nieuwsradio een item met dezelfde strekking. Coachen is als thema de laatste jaren ongemeen populair en heeft zodoende een grote aantrekkingskracht op allerhande lieden die er een graantje van mee willen pikken. Coach is een vrij beroep. Iedereen kan een bordje op zijn deur laten spijkeren met ‘coach’ erop. Dat gebeurt dan ook massaal. Bij de professionaliteit van vele van deze ‘coaches’ kun je grote vraagtekens zetten.

 

Er zijn echter ook lichtpuntjes. Vorige week heeft de Associatie voor Coaching uit Aarle-Rixtel als eerste in Nederland voor haar opleiding ‘Certified Professional Coaching’ erkenning gekregen van de International Coach Federation. De International Coach Federation is wereldwijd het toonaangevende orgaan in de kwaliteitsbewaking van coaches. Voor de erkenning die de Associatie voor Coaching nu gekregen heeft voor haar opleiding ‘Certified Professional Coaching’ moet men een zeer zware selectie doorlopen. Nog niet eerder wist een Nederlands bedrijf met een zelf ontwikkelde opleiding deze erkenning af te dwingen. De Associatie voor Coaching is het gelukt.

De Associatie voor Coaching is in 1992 opgericht door Willem Verhoeven en Anita van Vlerken. Willem Verhoeven schreef in datzelfde jaar zijn bestseller De manager als coach. Dit boek werd in 1998 door de redactie van Intermediair als enige Nederlandse boek opgenomen in de top-15 van managementboeken van de 20e eeuw. De Associatie voor Coaching houdt zich in Nederland het langste bezig met opleidingen rond het thema ‘coaching’. Het bureau staat bekend door haar praktische benadering. Geen hoogdravende theoretische verhalen, maar echt leren hoe je het doet.

De opleiding ‘Certified Professional Coach’ is in tien jaar tijd uitontwikkeld tot een professionele standaard om de erkenning PCC (Professional Certified Coach) te verwerven bij de International Coach Federation. De International Coach Federation kent drie graden: Assistant Personal Coach (ACC), Professional Certified Coach (PCC) en Master Certified Coach (MCC). Het ligt in de lijn der verwachting dat nog dit jaar vier coaches van de Associatie voor Coaching de hoogste graad (MCC) zullen halen: Anita van Vlerken, Dirk Boersma, Rob Hanewinckel en René Michon. Tot nu toe wist slechts één coach in Nederland deze kwalificatie te halen.

Recommended Posts