De cruciale rol van de opleiding coach in de kinderopvang

Nu dat het aanstellen van een pedagogisch beleidsmedewerker of pedagogisch coach vanaf januari 2019 verplicht is voor de kinderopvang, is er een grote behoefte aan erkende opleidingen om deze rol op juiste wijze te vervullen. Ben jij op zoek naar een erkend bedrijf waar je deze opleiding kunt volgen? Zoek dan niet verder. Bij ons kun je deze opleiding volgen.

 

Opleiding voor de coach in de kinderopvang

Doordat coaching geen beschermd beroep is, wordt de vooropleiding, werkervaring, en gebruikte methodes van bestaande coaches sterk onder de loep genomen. En terecht, want de verantwoordelijkheid van het werk van een coach is groot door de consequenties die het werk met zich meebrengt. Zo hebben kwalitatieve coaches opleidingen gevolgd die erkend zijn door de beroepsorganisaties voor coaching, dus door de NOLOC of NOBCO, of door de EMCC of ICF. Mocht dit niet het geval zijn, dan heeft deze coach zich simpelweg onvoldoende geschoold, wat kan resulteren in slechtere coaching.

Pedagogisch coach als schakel tussen kind en medewerker

In een kinderopvang zijn de verantwoordelijkheden alleen maar zwaarder voor de coach, doordat de kinderopvang een steeds belangrijkere plek wordt voor de ontwikkeling en opvoeding van het kind. Hierdoor is de pedagogisch coach verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg gegeven door pedagogisch medewerkers, zeker onder de toenemende werkdruk. Zo zullen pedagogisch coaches bijvoorbeeld alternatieve methoden of activiteiten aanbieden aan de medewerkers, mocht dit nodig zijn.

Hogere eisen voor de pedagogisch coach

Om als pedagogisch coach aan de slag te gaan bij een kinderopvang zal de coach minimaal  een relevante opleiding op MBO-4 niveau (met bijscholing), op HBO-niveau, of op WO-niveau voltooid moeten hebben. De coach moet immers de theoretische en praktische kennis bezitten om de kwaliteit van de zorg van kinderen bewaken. Daarnaast vervult de coach de rol als schakel tussen kind en medewerker, waardoor het verstandig is om als ieder andere coach een coaching-gerelateerde, erkende opleiding gevolgd te hebben. Door de combinatie van deze twee opleidingsrichtingen zal elke pedagogisch coach een goede basis hebben om bij te dragen aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen in de kinderopvang. Geïnteresseerd? Bel ons op op 0492-385544 of stuur een mailtje naar info@associatievoorcoaching.com.