Subsidies en Fiscale regelingen
Voor zowel werkgevers als particulieren zijn er voor het volgen van scholing diverse mogelijkheden voor subsidies en belastingaftrek. Hierdoor kun je een aanzienlijk voordeel ontvangen. Hieronder worden de verschillende voordelen uitgewerkt.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid biedt iedereen met een relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt de mogelijkheid om met een coach in gesprek te gaan over zijn of haar loopbaan. Er zijn geen beperkingen, behalve dat je nog niet met pensioen mag zijn.
Wil je een persoonlijk ontwikkel gesprek voor jezelf of een medewerker? Je kunt de subsidieregeling NL leert door gebruiken voor een ontwikkeltraject bij een erkend coach.
Bijvoorbeeld wanneer:
- je de NOW 2.0 noodmaatregel gebruikt en hiervoor jouw werknemers moet aanmoedigen om aan bijscholing of omscholing te doen (inspanningsverplichting)
- jouw medewerker door de coronacrisis ander werk moet zoeken
- je zzp’er bent en de kansen op (ander) werk groter wil maken
Je kunt maximaal € 700 subsidie per traject krijgen. In het najaar van 2020 kunt je de subsidieregeling NL leert door ook gebruiken voor scholing. Bijvoorbeeld een cursus of training.
Hoe meld je je aan?
- Je vult het contactformulier in.
- Wij melden je met deze gegevens aan in het ontwikkelportaal.
- Je ontvangt een mail van het ontwikkelportaal ter bevestiging.
- Na bevestiging maken we een eerste afspraak en gaan we aan de slag.
Transitievergoeding
Een transitievergoeding is een wettelijk verplichte ontslagvergoeding. Dit geldt voor zowel een vast als tijdelijk contract. Ook voor oproepcontracten. De vergoeding is een compensatie voor het ontslag. Dit geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor scholing naar een andere baan. Uw werknemer heeft recht op transitievergoeding vanaf de eerste dag van het arbeidscontract.
Scholingsplicht
Met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) is de werkgever sinds 2015 verplicht de werknemer opleidingen of cursussen te laten volgen die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van zijn of haar functie. Wanneer de functie van de werknemer komt te vervallen of wanneer de werknemer niet langer in staat is zijn of haar functie uit te oefenen, dan is de werkgever in beginsel ook verplicht de werknemer (om) te scholen, zodat de arbeidsovereenkomst kan worden voortgezet.
- Practitioner geaccrediteerd (Nobco/EMCC)
- ACC Geaccrediteerd (ICF)
- Kleine groepen (max 12 deelnemers)
- Praktijk- en ervaringsgericht