Veelgestelde vragen
Heb jij nog vragen over onze opleidingen, onze aanpak of over het coachvak in het algemeen? In onze FAQ proberen we de meest gestelde vragen alvast voor je te beantwoorden. Mocht je na het doorlezen hiervan nog steeds vragen hebben, dan kun je ons altijd contacteren, zowel telefonisch als via de e-mail. Het is ook mogelijk om een kennismakingsgesprek in te plannen, waarin je al je vragen kunt stellen!
Coaching is een vrij beroep. In principe heb je dus geen diploma nodig om aan de slag te gaan als coach. Een gecertificeerde coach zal echter eerder gekozen worden dan een coach zonder relevant diploma. Als gecertificeerde coach kun je dus rekenen op meer werk. Daarnaast weet je zeker dat het beroep coach iets voor jou is en krijg je tijdens een coachopleiding alle belangrijke vaardigheden onder de knie.
Er zijn een hoop coachopleiders in Nederland, dus waarom zou je nu juist voor de Associatie voor Coaching kiezen als opleider? Onze manier van lesgeven is persoonlijk, betrokken en ervaringsgericht. We gaan altijd aan de slag met echte casussen die onze studenten zelf aandragen!
Een opleiding tot coach bij de Associatie voor Coaching kost 3950 euro exclusief BTW. en je kunt kiezen voor het lange traject of het verkorte traject van een week.
Volgens de wet heb je geen opleiding nodig om coach te worden, aangezien het een vrij beroep is. Het is echter aan te raden om altijd een opleiding te volgen om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Met een certificering zul je immers makkelijker coachees vinden!
Ja, met het STAP-budget kun je 1000 euro korting krijgen op deze opleiding. Je schiet het bedrag voor en krijgt de 1000 euro later van ons terug op je rekening gestort.
Onze aanpak is ervaringsgericht. Eigen ervaringen worden in de vorm van casuïstiek besproken en van reflectie voorzien. De verhouding theorie/praktijk in onze opleiding is 25/75 procent. Thuis lees, studeer en oefen je naar hartelust. De groep wordt getraind op basis van coachende principes als bewustwording en inzicht, verantwoordelijkheid nemen en delen, evenwaardigheid en resultaatgerichtheid.
Van de deelnemers wordt verwacht dat zij systematisch reflecteren over hun leerervaringen in een logboek. Deelnemers gaan in de praktijk aan het werk en voeren minimaal 12 coachingsgesprekken.
Trainen in coachende principes:
- Bewustwording
- Inzicht
- Verantwoordelijkheid nemen en delen
- Evenwaardigheid
- Resultaatgerichtheid
In deel 1 krijg je de vaardigheden, die nodig zijn voor het resultaatgericht coachen onder de knie. Het betreft een meer technisch/instrumenteel deel met daarin veel aandacht voor de kracht van het vragenstellen, de coachovereenkomst en resultaatgericht coachen. Certificering vindt plaats d.m.v. observaties gedurende de opleiding en een portfolio met reflecties op 12 praktijkgesprekken en 3 boeken. Bij een goede afronding ontvang je het Post-HBO diploma Certified Professional Coach deel 1 (Taakbekwaamheid). Met je diploma en voldoende praktijkuren word je erkend als gekwalificeerd coach op ACC niveau bij de International Coach Federation en Practitioner niveau bij de NOBCO/EMCC. Kortom:
- Je voert op een professionele manier coachgesprekken.
- Je coacht op basis van bewustwording en het nemen van eigen verantwoordelijkheid door de coachee.
- Je coacht resultaatgericht binnen de context van werk en arbeid.
- Je brengt mensen in ontwikkeling.
- Je voldoet aan de opleidingseisen voor accreditatie bij de International Coach Federation op ACC niveau en het Practitioner niveau van de NOBCO/EMCC
- Je ontvangt een Post-HBO diploma – Taakbekwaam.
- Na het volgen van CPC-1 kun je instromen in deel 2 van het programma Certified Professional Coach.
We richten ons op die mensen die met professionele coaching (willen gaan) werken en op zoek zijn naar een stevige basis voor de coachingsgesprekken die ze gaan voeren.
Enige levenservaring en werkervaring zijn gewenst. Verder: gezond verstand, inlevingsvermogen, leergierigheid en kritische zin.
Voor iedereen die professionele coaching als een belangrijk onderdeel van zijn of haar taak ziet, zoals bijvoorbeeld:
- leidinggevenden
- directeuren
- staf- en P&O-functionarissen
- trainers
- opleiders en onderwijsgevenden
- coaches en mentoren
- consultants
- arbo- en reïntegratiebegeleiders
Vooropleiding:
- Je hebt minstens een HBO-denk- en werkniveau.
- Je hebt de gelegenheid om in de praktijk coachingsgesprekken te voeren met verschillende cliënten.
- Je bespreekt eventuele belemmeringen die een succesvolle studie in de weg kunnen staan.
Intakegesprek
Nadat je je hebt ingeschreven krijg je een intakeformulier toegestuurd. Een belangrijk punt tijdens het intakegesprek is de (toekomstige) werksituatie van de kandidaat en de inschatting of de competentie groepen van Professional Coaching haalbaar worden geacht. Aan het intakegesprek zijn geen kosten verbonden.
- Practitioner geaccrediteerd (Nobco/EMCC)
- ACC Geaccrediteerd (ICF)
- Kleine groepen (max 10 deelnemers)
- Praktijk- en ervaringsgericht