Binnencirkel - Samen Professionaliseren
Wat is mooier dan als coach steeds beter te worden in je vak?
Om als coach ‘professioneel’ te blijven dien je je coachende vaardigheden te onderhouden en verder te ontwikkelen. Juist daarvoor heeft de Associatie voor Coaching de Binnencirkel in het leven geroepen.
De Binnencirkel is een platform van goed opgeleide coaches met wie je samen aan de slag kunt om je eigen vaardigheden te vergroten, nieuwe kennis op te doen, te sparren, te netwerken en waar je een bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling van het vak van de coach. Sluit je aan bij de Binnencirkel als je het coachen een warm hart toedraagt en met passie je vak wilt uitoefenen.
- De Binnencirkel is een platform waar professionele coaches met elkaar leren en werken met als doel hun professionaliteit te vergroten.
- Een belangrijk doel is jouw persoonlijke ontwikkeling als coach: in de Binnencirkel kom je collega’s van niveau tegen met wie je kunt sparren en intervisie kunt hebben, met wie je kunt oefenen en kunt netwerken.
- Je kunt ondersteuning krijgen voor het realiseren en onderhouden van een erkenning bij de beroepsvereniging (ICF – NOBCO/EMCC Global).
- Coaches in de Binnencirkel willen het coachingsvak naar een steeds hoger niveau ontwikkelen en dat kan alleen vanuit de alledaagse praktijk. Jouw praktijk bijvoorbeeld.
De Binnencirkel is bedoeld voor actieve coaches met hart voor het vak. Lidmaatschap staat open voor professionele coaches die:
- Afgestudeerd zijn aan een coach-opleiding zoals bv. de Certified Professional Coach-opleiding.
- Gecertificeerd zijn als coach op ACC/PCC/MCC-niveau bij ICF.
- Gecertificeerd zijn als coach als Practitioner/Senior Practitioner/Master Practitioner bij NOBCO/EMCC Global.
- Gecertificeerd zijn via een andere beroepsorganisatie.
- Binnen een afzienbare tijd (2 jaar) een credential/registratie willen gaan realiseren.
Persoonlijke Educatieve & Certified Coach Education Units (PE/CCEU)
Voor heraccreditatie bij zowel de ICF als de NOBCO/EMCC Global zijn professionaliseringspunten nodig. Voor dit programma ontvang je na deelname de volgende punten:
- ICF: 24 CCEU (20 Core & 4 Resource)
- NOBCO/EMCC Global: 24 PE uren
Binnencirkel Zuid
Couwenbergh
Dorpsstraat 1
5735 EA AARLE-RIXTEL
- CCEU & PE uren voor (her)accreditatie
- De inspiratiebron voor potentiele ontwikkeling
- Omdat leren nooit stopt
- Pionier in resultaatgericht coachen!
- Dé wegwijzer in coachland
Programma Binnencirkel 2024:
Stress, een alomtegenwoordig fenomeen in onze hedendaagse maatschappij, wordt vaak als de drijvende kracht gezien achter het feit dat velen zich niet optimaal voelen. Het is een onzichtbare belasting die ons op subtiele wijze beïnvloedt, en op bepaalde momenten ons welbevinden en potentieel ondermijnt. Met een focus op zelfreflectie, wordt het mogelijk om te ontdekken wat ons individueel zowel limiteert als drijft. Hierdoor wordt niet uitsluitend aandacht geschonken aan mogelijke verbeteringen, maar wordt er tevens erkend wat al goed verloopt en waar de energie stroomt.
Navigating Stress dient hier als een kompas om, via een benadering die laagdrempelig, interactief en tevens speels is, mentale gezondheid vanuit een uniek perspectief te onderzoeken. We hanteren een zogenoemde stresslandschapskaart, een visuele en metaforische tool, waarop de diverse aspecten van stress – zowel de positieve als de negatieve – uitgelicht worden. Dit vormt het toneel waarop we zowel in teamverband als in een één-op-één setting kunnen werken. Gedurende de expeditie door dit landschap komen er heldere aanknopingspunten naar voren die de weg wijzen voor het volgende deel van de reis, resulterend in een aanpak die naadloos aansluit bij de individuele behoeften.
In de workshop, gewijd aan de essentie en praktijk van Navigating Stress, dompelen we je onder in het achterliggende gedachtegoed van deze methodiek. De workshop zal van start gaan met een uitgebreide introductie van de toolkit, waarbij we expliciet aandacht besteden aan de kracht van metaforen en visualisaties, die deelnemers in staat stellen op een toegankelijke manier te reflecteren op hun eigen stresslandschap. Dit wordt gevolgd door een kortere, maar diepgaande expeditie in groepsverband, waarin de deelnemers de toolkit niet alleen ervaren, maar ook persoonlijke inzichten en realisaties vergaren.
We sluiten de workshop af met het thema ‘inzet’, waarbij we, gesteund door doordachte reflecties en relevante praktijkvoorbeelden, jou als deelnemer inspireren en handvatten bieden over hoe je de toolkit zelf kunt hanteren en implementeren in je eigen praktijk of persoonlijke leven. Of je nu een professional, teamleider of individu bent die op zoek is naar manieren om met stress om te gaan, Navigating Stress biedt een innovatieve en empathische benadering om de gecompliceerde natuur van stress te ontwarren en te navigeren.
Supervisie voor coaches ontstaat vanuit verschillende behoeftes. In hoeverre worstel jij soms intern met kwesties rond je eigen geloofwaardigheid of prestatieniveau? Of wellicht ben je wel zelfverzekerd en stel je jezelf de vraag welke groeistap wil ik zetten? Ook vanuit zelf-reflectie, kunnen gedachten ontstaan als: Help ik niet te veel? Doe ik niet inmiddels een kunstje? Wat is mijn concept van coaching? In hoeverre zijn mijn gesprekken van de juiste kwaliteit? Wat maakt dat mijn gesprekken soms stroef lopen? Wat doe ik tijdens mijn coaching of is het nog wel coaching wat ik doe?
Als coach is het goed om een coachende mindset voor jezelf te hanteren. Jezelf blijven prikkelen om zicht te houden op wat je feitelijk aan het doen bent in de gesprekken met jouw cliënten. Jezelf in beweging zetten tot groei is noodzakelijk om zelf alert je vak als coach uit te blijven oefenen. Een supervisor inschakelen om jou als coach en als mens te helpen in je ontwikkeling is dan een goed idee. Tijdens de workshop maak je kennis met supervisie en ervaar je de impact die supervisie kan hebben op jou. Samen verkennen we een aantal invalshoeken die je ook als zelf-reflectie kunt inzetten. Zo helpt deze workshop jou in je verdere ontwikkeling als professionele coach.
Charles Ruiters (MCC/Senior Practitioner) ondersteunt individuen in hun zoektocht naar rust en vertrouwen door middel van professionele coaching. Met succesvol afgeronde, geaccrediteerde opleidingen en een voortdurende ontwikkeling via masterclasses en supervisie sessies, zet hij zich in voor de professionalisering van het coachingsvak en begeleidt hij collega-coaches in hun groei, terwijl hij de connectie met beroepsverenigingen onderhoudt en waardeert. In 2023 behaalde hij zijn ESIA supervisie accreditatie bij de NOBCO/EMCC.
Drs. Ardie Nooijen-Kuijpers, paramedisch therapeut en MCC, heeft 30 jaar ervaring in communicatie- en presentatietrainingen en werkt sinds 2004 als professionele coach vanuit haar praktijk ORATO in Nuenen. Bijzonder geïnspireerd door haar werk als Relational Presence Facilitator, breidde ze haar diensten uit met mentoring en supervisie, en ontwikkelde zich verder in masterful coachen. Ze heeft diverse bestuurlijke functies vervuld en hecht belang aan een niet-oordelende basishouding. Ardie is momenteel in opleiding tot ESIA Certified Supervisor en zet zich met hart en ziel in om professionals te begeleiden met de uitnodiging: “Even stil te staan om verder te komen!”
Programma Binnencirkel 2025:
“Als je wilt wachten met leven tot je angst voorbij is, kun je lang wachten” Steven C. Hayes
Veel coachinterventies zijn gericht op het veranderen van de innerlijke staat van de coachee. De coachingsbenadering vanuit ACT is anders. Niet het veranderen van gedachten en gevoelens is het doel. De ACT coach probeert niets te veranderen of positiever te maken. De ACT coach verandert de relatie die iemand heeft tot zijn lastige gevoelens en gedachten. Daarmee neemt de veerkracht toe en ontstaat er ruimte en energie voor de coachee om echt te doen wat belangrijk en van waarde is voor hem/haar.
De aanleiding voor mensen om bij een coach aan tafel te komen zijn bijvoorbeeld:
- Hoe zorg ik voor een betere balans in mijn leven, hoe zorg ik ervoor dat ik de juiste keuzes maak
- Welke vervolgstappen in mijn loopbaan wil ik nemen en hoe vind ik een nieuwe baan?
- Hoe ga ik om met perfectionisme en faalangst, hoe ga ik om met stress- en burn-out klachten
- Hoe ga ik om met verlies (van partner/baan/gezondheid bijvoorbeeld) en de pijn die dat met zich meebrengt?
In de workshop ga ik jullie aan de hand van de ACT matrix laten kennismaken met het ACT gedachtengoed en vooral praktisch laten ervaren hoe het werkt. De ACT matrix en de oefening(en) die we doen kun je ook inzetten bij je coachees. En 2,5 uur is uiteraard veel te kort!
Floor Reeze
Floor Reeze is een ervaren loopbaancoach en -trainer met haar voeten stevig op de grond en een praktische en directe stijl. Daarnaast werkt ze als ACT-opleider voor coaches en therapeuten. Mensen en organisaties in beweging brengen is wat haar drijft in werk. Het ACT gedachtengoed is de onderlegger voor haar eigen handelen en in haar coach- en trainerswerk: Hoe kun je doen wat waardevol is, met alle onzekerheden, niet helpende gedachten en spanningen die dat soms met zich meebrengt? Ze helpt mensen hun waarden te verhelderen en die het kompas te laten zijn voor het handelen. En daarbij zich op een andere manier te verhouden tot hun gedachten, overtuigingen en gevoelens, wanneer deze in de weg zitten. Ze ervaart dagelijks dat ACT coachees in beweging brengt in de richting van hun waarden, waarbij ze leren hun angsten en onzekerheden mee te nemen op hun pad.
“Een sterk team ontstaat niet vanzelf”
Het vermogen om een samenhangend team te creëren uit een groep individuen is een van de belangrijkste taken van teamcoaches. Een succesvol team is meer dan de som van de individuele talenten. Tijdens deze sessie neemt Sari van Poelje ons mee in hoe je dit kunt realiseren door gebruik te maken van vier interventieniveaus: doel, structuur, dynamiek en culturele interventies, gebaseerd op de Transactionele Analyse (TA). Deze methodiek biedt handvatten om teams te begrijpen en doelgericht te begeleiden.
Op het niveau van het doel is het belangrijk dat een team een gedeelde visie en richting heeft. Dit zorgt ervoor dat iedereen naar hetzelfde einddoel werkt. De structuur van een team betreft de organisatie en verdeling van rollen en verantwoordelijkheden. Dit voorkomt onduidelijkheid en vergroot de efficiëntie. Dynamiek verwijst naar de interacties en onderlinge relaties binnen het team, en hoe die kunnen worden geoptimaliseerd voor een betere samenwerking. Culturele interventies spelen in op de waarden en normen binnen het team, en hoe die de prestaties beïnvloeden.
Aan het einde van de workshop zijn de deelnemers in staat om een diagnose te stellen, de belangrijkste problemen te definiëren en een actieplan op te stellen om een goed presterend team te creëren.
Sari van Poelje (EMCC-MP & ESIA)
Drs Sari van Poelje is internationaal consultant, executive coach en trainer. Ze is managing director van INTACT, internationale training, coaching en consultancy. Intact Academy biedt het bedrijf executive coaching, management consultancy en trainingsprogramma’s voor coaches, consultants en leiders. Sari heeft 35 jaar ervaring in het coachen en adviseren van managers en directeuren in een multinationale zakelijke omgeving. Sari heeft ook 20 jaar lang senior directeursrollen vervuld bij verschillende internationale bedrijven zoals KLM, EMI music, ASML en Shell. Ze is een gediplomeerd docent en supervisie transactioneel analist, PCM-trainer, NOBCO-EMCC geaccrediteerd als master coach, master systemische team coach, master supervisor. Ze heeft 32 artikelen en 5 boeken gepubliceerd over leiderschap, coaching en organisatieverandering.
Deze workshop is ontworpen voor professionele coaches die zich willen verdiepen in de ethische gedragscode van de International Coach Federation (ICF) en deze principes effectief willen toepassen in hun praktijk. Deelnemers krijgen kennis, praktische vaardigheden en zelfreflectie aangereikt om ethische dilemma’s aan te pakken en hun professionele praktijk te versterken. De workshop omvat een introductie tot de ICF Ethical Code, zelfreflectie op persoonlijke kernwaarden, en het verkennen van de vijf stappen in het omgaan met ethische dilemma’s. Casusbesprekingen en groepsdiscussies helpen bij het analyseren van echte of gesimuleerde ethische dilemma’s.
Door deel te nemen aan deze workshop versterk je je professionele praktijk door je te verdiepen in de ethische richtlijnen van de ICF. Je leert hoe je ethische dilemma’s kunt herkennen en aanpakken, en ontwikkelt een sterkere verbinding tussen je persoonlijke kernwaarden en je coachingpraktijk. Mis deze kans niet om je vaardigheden te verbeteren en je praktijk naar een hoger niveau te tillen!
Johan van Bavel (MCC/ACTC)
Johan van Bavel brengt altijd inspiratie, focus en ruimte, of je hem nu persoonlijk kent of niet. Hij helpt individuen, teams en organisaties om stil te staan bij hun kwaliteiten en ambities, en vervolgens met een heldere intentie vooruit te bewegen. Johan gelooft dat vanuit rust en ruimte het inzicht ontstaat om echte veranderingen en resultaten te creëren. Met humor en relativeringsvermogen brengt hij mensen en organisaties in beweging, altijd gericht op het beste uit zichzelf en anderen halen.
Johan heeft een optimistische kijk op het leven en een oprechte interesse in mensen. Met meer dan 20 jaar ervaring als HR-professional en coach, heeft hij diverse opleidingen en trainingen ontwikkeld. Hij is programma manager/trainer bij de coachingsopleiding Co-Creatie van Intention en lid van de commissie Ethiek bij de International Coach Federation (ICF). Daarnaast is hij (team)mentorcoach en Assessor bij de ICF.
Het inzetten van creatieve werkvormen prikkelt het brein op een unieke en stimulerende manier. Door het gebruik van deze werkvormen activeer je een andere manier van kijken en denken, wat helpt om processen zichtbaar te maken en de essentie uit een verhaal te filteren. In deze workshop gaan we dieper in op hoe je creatieve werkvormen kunt integreren in jouw coachingstrajecten. We onderzoeken of je een werkvorm kiest die goed bij jou past, of dat je aansluit bij de leerstijl en leervraag van je coachee. Daarnaast bespreken we methoden om te achterhalen waar jouw coachee het meest aan heeft, zodat je jouw begeleiding optimaal kunt afstemmen op hun behoeften.
Naast deze vragen, inventariseren we welke creatieve werkvormen jullie momenteel inzetten in coaching. Dit biedt een waardevolle gelegenheid om van elkaar te leren en nieuwe ideeën op te doen. Uiteraard gaan we ook concreet aan de slag met één werkvorm, zodat je zelf kunt ervaren wat het effect ervan is. Reflecteren en ervarend leren staan centraal in deze workshop, omdat deze benaderingen diepgaande inzichten en duurzame leerervaringen bevorderen.
Sara Zijlstra
De workshop wordt begeleid door Sara Zijlstra. Sara werkt al ruim tien jaar als LVSC geregistreerd supervisor. Ze begon haar carrière in het onderwijs, specifiek in maatschappelijk werk en social work, en begeleidt nu voornamelijk supervisiegroepen in het sociaal domein van verschillende gemeenten. Haar uitgebreide ervaring en expertise maken haar een waardevolle gids in het verkennen van creatieve werkvormen.
Naast haar werk als supervisor, maakt zij tekeningen en praatplaten voor de (jeugd)zorg en geeft ze trainingen in zakelijk tekenen. Ze integreert veel creatieve werkvormen in haar trajecten om haar klanten uit te dagen hun leervraag vanuit een ander perspectief te bekijken of om hen te helpen met afstand naar hun situatie te kijken. Sara gelooft sterk in de kracht van visuele en creatieve technieken om diepere inzichten te verkrijgen en effectieve leerervaringen te creëren.
- Dag 1 – ACT in actie op 03-02-2025 van 09:30 tot 16:30
- Dag 2 – Transformationele teamcoaching met TA op 18-06-2025 van 09:30 tot 16:30
- Dag 3 – Ethisch handelen in coaching op 30-09-2025 van 09:30 tot 16:30
- Dag 4 – Creatieve werkvormen in Coaching op 20-11-2025 van 09:30 tot 16:30