Transactionele analyse of TA is de term die gebruikt wordt voor de persoonlijkheidstheorie (tevens therapeutische behandelmethode) zoals deze halverwege de twintigste eeuw is ontwikkeld door Eric Berne, een Canadese psychiater. TA gaat ervan uit dat ervaringen in de vroege levensjaren ervoor zorgen dat een mens “besluiten” neemt over zichzelf en zijn omgeving. Deze positieve of negatieve besluiten bepalen het denken en handelen van mensen en zijn daarmee van invloed op de kwaliteit van de verdere levensloop. Groei en ontwikkeling worden geremd door negatieve besluiten, terwijl positieve besluiten een stimulerende invloed hebben. Deze verzameling van besluiten wordt in TA aangeduid met de term: “script”.

Een ander belangrijk begrip binnen TA is “egoposities”. TA onderscheidt drie egoposities die in elke persoon verenigd zijn: de Ouder, het Kind en de Volwassene. Vanuit deze posities vindt interactie met de ander plaats. Streefdoel voor elk mens zou moeten zijn om zoveel mogelijk te interacteren vanuit de positie van de Volwassene. Binnen TA zijn therapeut en cliënt erop gericht scripts en egoposities te analyseren, waarna de mogelijkheid ontstaat om (indien gewenst) te komen tot verandering van de gedragspatronen. Het denkkader van de Transactionele Analyse is ook voor coaches een krachtig hulpmiddel om de cliënt bij dit proces te begeleiden. Een van de belangrijkste doelen in een coachingsrelatie is immers dat de cliënt zich bewust wordt van en inzicht krijgt in patronen die zijn/haar gedrag (mede) bepalen en ideeën en acties ontwikkelt die kunnen leiden tot verandering (of soms juist: bestendiging/versterking) van bestaande gedragspatronen. Met andere woorden: de cliënt neemt een “herbeslissing” m.b.t. zijn bestaande gedragspatronen. In TA-termen: hij/zij herschrijft het script.

Hoe volwassen wil je zijn?….

Doelen en resultaten

Deze tweedaagse opleiding Transactionele Analyse voor coaches is erop gericht om coaches kennis te laten maken met dit denkkader. Daarnaast verwerven de deelnemers vaardigheid om vanuit dit denkkader coachend te werken met cliënten. Om dit te kunnen is het van belang dat de coach ook zicht heeft op hoe principes uit het denkkader van de Transactionele Analyse een rol spelen in zijn/haar eigen denken en handelen. En hoe het een en het ander in de loop van het eigen leven is ontstaan. Daarom zal in deze tweedaagse reflectie hierop een belangrijke insteek zijn. Dit vraagt van deelnemers een open houding en bereidheid om ook zichzelf onder de loep te nemen.

 

Persoonlijke Educatieve punten / Continuing Coaching Eduction point

Voor deze activiteit worden CCEU’s en PE punten aangevraagd bij zowel de ICF als de NOBCO.

Course Reviews

N.A

ratings
 • 5 stars0
 • 4 stars0
 • 3 stars0
 • 2 stars0
 • 1 stars0

No Reviews found for this course.

BETALENDE CURSUS
 • 1 week, 2 dagen
0 STUDENTS ENROLLED

  Trainingsdata

  Start op 30 september 2019 in Aarle-Rixtel.

  sep 30

  Dag 1 – Transactionele Analyse voor Coaches

  september 30 @ 09:00 - 17:00
  nov 11

  Kosten

  Cursuskosten zijn inclusief cursus- materiaal, koffie/thee en lunches.

  Cursuskosten990,–


  Prijzen geldig tot 31-12-2019.
  Geen BTW op de cursuskosten.

  Annuleren?
  Annulering
  Indien je tot twee maanden voor aanvang van de opleiding annuleert, brengen wij je € 250,– in rekening als administratiekosten. Indien je binnen twee maanden voorafgaand aan de opleiding annuleert, brengen wij de volledige opleidingskosten in rekening. Jouw plaats kan (na intakegesprek) wel ingenomen worden door een collega.

  Praktische informatie

  Duur van de opleiding

  Twee dagen

  Groepsgrootte
  Minimaal 6 deelnemers
  Maximaal 15 deelnemers

  Meer weten?

  Wil je meer weten?
  Bel of mail dat je wil overleggen wat voor jou een passende stap kan zijn en je wordt teruggebeld door een van de trainers.

  Bel 0492-385544, mail naar
  info@associatievoorcoaching.com of vul het formulier in op onze contactpagina.
  Contact

  © Copyright 2017 Associatie voor Coaching | Alle rechten voorbehouden
  Stel uw vraag
  close slider